Η Επιστήμη της Ακουστικό-Ψυχό-Φωνολογίας

Είτε από κατασκευής, είτε με την πάροδο του χρόνου, το αυτί –  ειδικά όταν το άτομο βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις – χάνει την ικανότητα του να αναλύει και να αποκωδικοποιεί τους ήχους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διαταραχές μάθησης, μνήμης, προσοχής, επικοινωνίας καθώς και διαταραχές στον ψυχισμό, όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, stress, αναποφασιστικότητα κ.α. Με άλλα λόγια, το αυτί μας αποσυντονίζεται και χρειάζεται συντονισμό και επανεκπαίδευση.

Αυτό επιτυγχάνεται με ηχητικές συνεδρίες, όπου το άτομο φορά ειδικά ακουστικά και ακούει μουσική με ρυθμισμένες τις σωστές παραμέτρους για τη δική του περίπτωση.

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, ο Dr. Alfred Tomatis, Γάλλος ωτορινολαρυγγολόγος φωνίατρος και παιδαγωγός, ερεύνησε τον ρόλο που παίζει το αυτί στην ακρόαση, τη γλώσσα και τη μάθηση. Στην προσπάθειά του να εδραιώσει τη σχέση μεταξύ του αυτιού και της φωνής, ανέπτυξε μια επαναστατική μέθοδο, τη Μέθοδο tomatis®, και δημιούργησε έναν τεχνολογικό εξοπλισμό, το λεγόμενο «Ηλεκτρονικό Αυτί», το οποίο χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της μεθόδου.

Το 1953 παρουσίασε την έρευνά του στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών καθιερώνοντας τον νόμο «Effet tomatis®», σύμφωνα με τον οποίο «η φωνή εμπεριέχει μόνο τις αρμονικές και τις συχνότητες που το αυτί ακούει». Η ανακάλυψη του αυτή έθεσε τις βάσεις σε μια πολυδιάστατη επιστήμη την οποία ο tomatis® ονόμασε Ακουστικό-Ψυχό-Φωνολογία.

Η Ακουστικό-Ψυχό-Φωνολογία, αναγνωρίζοντας τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί, τη φωνή και τα συναισθήματα, προσπαθεί να εξηγήσει πώς το ακουστικό σύστημα επηρεάζει την ανθρώπινη επικοινωνία, μάθηση και ψυχολογία.

 Για τον λόγο αυτό οι εφαρμογές της Μεθόδου ποικίλλουν και επεκτείνονται σε τομείς που αφορούν την εκπαίδευση, την ιατρική, την παθολογία λόγου και γλώσσας, την προσωπική ανάπτυξη και τη μουσική.